nmi1 fas
orde

Overtoom 538hs

1054LL Amsterdam

020 618 76 43

en

Kerkenbos 1037

6546 BB Nijmegen

(extra bespreeklocatie)


en

Amsterdam

Overtoom 538hs

1054LL Amsterdam

020 618 76 43


Nijmegen

Kerkenbos 1037

6546 BB Nijmegen

(bespreeklocatie)

Voorwaarden voor mediation

mediation


Of u lang of kort gehuwd bent, wel of geen kinderen heeft; mediation is voor iedereen geschikt. Samen een mediator inschakelen brengt veel voordelen met zich mee. U komt samen tot oplossingen en onderlinge overeenstemming. Er is wel een voorwaarde; vrijwilligheid. Beide partners moeten bereid zijn om met een mediator om de tafel te gaan en de gevolgen van de scheiding in overleg te regelen.

Een scheiding is een emotioneel proces, uw leven staat op het punt om volledig te veranderen. Dat kan veel onzekerheid met zich meebrengen. Scheidingsmediation is gebaseerd op wederzijds vertrouwen. Het is belangrijk dat beide partners hieraan vrijwillig mee willen werken. Dat hoeft heus niet te betekenen dat u uitkijkt naar de gesprekken over de scheiding, of dat u er direct alle vertrouwen in heeft dat er oplossingen komen; dergelijke emoties zijn heel normaal in deze lastige periode. Als u maar wel bereid bent om samen tot oplossingen te komen (in het belang van de kinderen en/of een goede verstandhouding) en afspraken te maken. U moet dus allebei uw scheiding met een mediator willen regelen.

Een afspraak is een afspraak als u er sámen achter staat

Het is belangrijk dat u weet dat alles wat met de mediator besproken wordt, vertrouwelijk is. In principe blijft alles tussen u, uw partner en de mediator. Alles kan op tafel gelegd worden: er is ruimte voor uw twijfels, zorgen, boosheid en verdriet. Maar ook voor constructieve oplossingen, ideeën, open communicatie en belangen. Een afspraak is pas een afspraak als u dat samen heeft afgesproken. Een mediator van de vFAS is naast mediator ook altijd (familierecht) advocaat en heeft zich aan het beroepsgeheim te houden. Er kan dus vrijuit gepraat worden: het zal tussen vier muren blijven. Het is niet de bedoeling dat u met iedereen alles deelt wat er tijdens de gesprekken bij de mediator wordt besproken. Samen spreekt u van tevoren af of u iemand in vertrouwen kan nemen gedurende het traject bij de mediator (bijvoorbeeld een vriend of familielid).

Gemaakte afspraken vormen echtscheidingsconvenant

Wanneer er afspraken worden gemaakt tussen twee partners is het belangrijk dat ze zich hier allebei aan houden. Nadat u tot overeenstemming bent gekomen, zal de mediator de gemaakte afspraken op papier zetten. Vervolgens worden de afspraken door u beiden ondertekend. Die handtekening maakt er bindende afspraken van. De gemaakte en ondertekende afspraken vormen een echtscheidingsconvenant waarmee de rechter vervolgens akkoord moet gaan. De afspraken over de kinderen worden neergelegd in een ouderschapsplan, dat op dezelfde manier bindend wordt gemaakt.

Mediationtraject wordt soms afgebroken

De meeste mediation-trajecten eindigen succesvol. Er worden duidelijke afspraken gemaakt waaraan beide (ex-)partners zich houden. Door mediation verkrijgen of behouden ex-partners vaak een goede onderlinge verstandhouding. Maar helaas slaagt mediation niet altijd. Soms wil één van de partners niet meer mee werken en wordt het traject beëindigd. Dat kan, mediation is immers gebaseerd op vrijwilligheid. In dat geval moet er door beiden alsnog een advocaat ingeschakeld worden.

Mediation: nooit voor niets geweest

Toch is een mediationtraject zelden voor niets geweest, zelfs in die gevallen dat het niet slaagt. Vaak zijn er immers al onderwerpen besproken waar de partners het wel over eens waren. Deze onderwerpen kunnen worden opgenomen in een deelovereenkomst. Deze blijft ook gelden wanneer de mediation wordt afgebroken.

Als u een geschikte gespecialiseerde scheidingsmediator zoekt, kunt u terecht bij Boshouwers Schellekens Spoormans Familierecht. De advocaten van ons kantoor zijn lid van de Nederlandse Vereniging Familierecht Advocaten Scheidingsmediators (vFAS). Ze hebben kennis van zaken en maken u wegwijs op financieel en juridisch gebied. Daarnaast begeleiden vFAS-mediators u ook op relationeel en emotioneel gebied.

Bron: www.verder-online.nl/mediation/wat-zijn-de-voorwaarden-om-aan-mediation-te-beginnen