nmi1 fas
orde

Overtoom 538hs

1054LL Amsterdam

020 618 76 43

en

Kerkenbos 1037

6546 BB Nijmegen

(extra bespreeklocatie)


en

Amsterdam

Overtoom 538hs

1054LL Amsterdam

020 618 76 43


Nijmegen

Kerkenbos 1037

6546 BB Nijmegen

(bespreeklocatie)

Help, mijn ouders gaan scheiden (informatie voor kinderen)

scheiding

Ongeveer 1 op de 6 kinderen krijgt te maken met ouders die gaan scheiden. Dat betekent dat je zeker niet de enige bent die dit overkomt. Er zullen in je klas vast een paar kinderen zitten die hetzelfde hebben meegemaakt.  Toch zal de scheiding van je ouders allerlei gevoelens en onzekerheid bij je teweeg brengen. Het zijn immers jouw ouders die (nu) uit elkaar gaan. Hieronder vind je wat tips waar je hopelijk wat aan hebt. 

Praten over je gevoelens

Als je ouders gaan scheiden, kun je je heel rot voelen. Je kan soms het idee hebben dat je moet kiezen tussen je ouders, terwijl je dat helemaal niet wilt. Of misschien begrijp je niet waarom ze gaan scheiden. En ben je kwaad op ze omdat ze toch willen scheiden terwijl jij dat erg vindt. En soms kun je je ook wel opgelucht voelen. Bijvoorbeeld als je ouders eerst heel vaak ruzie maakten. Belangrijk is dat je niet alleen met al die gevoelens blijft zitten. Praat er met je ouders over als je je erg rot voelt. Of praat erover met iemand anders die je goed kent, een leraar of lerares op school of met een klasgenootje die hetzelfde heeft meegemaakt. Je kunt ook opschrijven hoe je je voelt. Dat lucht soms al een beetje op.

Als je wilt, dan kun je ook (anoniem) bellen of chatten met iemand van de kindertelefoon (0800-0432 of https://www.kindertelefoon.nl)

Zou je het fijn vinden om online met een andere jongere met gescheiden ouders, die opgeleid is tot buddy, ervaringen over de scheiding uit te wisselen? Bezoek dan de site van Villa Pinedo: https://www.villapinedo.nl/buddy/

 

Vaak wordt het allemaal weer wat beter als er goede afspraken zijn gemaakt. En als iedereen er een beetje aan gewend is. Soms kan dat een tijdje duren.

Bij wie ga je wonen en wanneer zie je je andere ouder?

Als je ouders gaan scheiden, gaat meestal óf je vader óf je moeder ergens anders wonen. Dat betekent dat jij niet meer bij je vader én je moeder samen woont. Jij gaat óf bij je vader wonen, óf bij je moeder, óf om de beurt bij allebei. Als je bij je vader of moeder gaat wonen, zul je je andere ouder misschien minder vaak zien dan je gewend bent. Misschien ga je één van beiden wel heel erg missen. Als dat zo is, is het goed om er met je ouders over te praten. Samen kunnen jullie dan een oplossing bedenken. Bij wie van je ouders je ook gaat wonen, de bedoeling is dat je ze allebei blijft zien. Je ouders maken daar afspraken over, dat heet een omgangsregeling.

Als je bij allebei je ouders gaat wonen, krijg je waarschijnlijk twee kamers, een in elk huis. Dat zal in het begin wel raar zijn. Je week kan er dan heel anders uit gaan zien. Bijvoorbeeld van maandag tot donderdag bij je vader en van donderdag tot zondag bij je moeder. Het kan lastig zijn dat je er steeds aan moet denken dat je de goede spullen bij je hebt, maar je kunt ook aan je ouders vragen om je daarbij te helpen.

Jouw mening is belangrijk

Als het goed is vragen je ouders ook aan jou wat je wilt, maar uiteindelijk beslissen zij. Daarom is het goed om jouw mening op te schrijven.

Als jij en je ouders er niet samen uitkomen bij wie je gaat wonen, dan kan de kinderrechter dit bepalen. De kinderrechter zal een oplossing kiezen die voor jou het beste is. Als je ouder bent dan 12, dan vraagt de kinderrechter altijd om jouw mening. Dat heet het hoorrecht. Je krijgt dan een brief van de rechter waarin hij/zij je uitnodigt om met hem of haar te praten over wat jij er allemaal van vindt. Je mag zelf beslissen of je naar de rechter gaat. Je mag ook een brief met jouw mening opsturen.

Via deze link naar de Raad voor Rechtsbijstand kun je een brief maken en opsturen aan de rechtbank: http://www.ouders-uit-elkaar.nl/articles/13-15/hoorrecht

Je kunt de brief ook als geheugensteuntje meenemen naar de rechtbank. Als je een aantal vragen ingevuld hebt, kun je op downloaden klikken. Je kunt de brief dan op je computer opslaan, printen en opsturen of meenemen naar de zitting. Als je niet met de kinderrechter wilt praten, maar wel je mening wilt geven, dan kun je ook aankruisen wat jij het liefste zou willen op de bijgevoegde kindverklaring (kindverklaring pdf). Je kunt deze uitprinten, invullen en aan de rechtbank opsturen.

Als je verder nog vragen hebt of hulp wilt bij het opstellen van een brief of kindverklaring, dan kun je ook contact opnemen met de Kinder- en Jongerenrechtswinkel: http://www.kinderrechtswinkel.nl/

Sommigen dingen veranderen niet door een scheiding

Ook al gaan ze scheiden, je ouders blijven je ouders. Allebei. Ze scheiden van elkaar, maar niet van jou. Ze blijven van je houden en voor je zorgen. Ook je opa en oma blijven je opa en oma. Daar verandert een scheiding niets aan. De meeste kinderen hebben na de scheiding nog een goed contact met hun beide ouders. En meestal gaan de ouders, als alles geregeld is, ook weer goed met elkaar om.