nmi1 fas
orde

Overtoom 538hs

1054LL Amsterdam

020 618 76 43

en

Kerkenbos 1037

6546 BB Nijmegen

(extra bespreeklocatie)


en

Amsterdam

Overtoom 538hs

1054LL Amsterdam

020 618 76 43


Nijmegen

Kerkenbos 1037

6546 BB Nijmegen

(bespreeklocatie)

Scheiden kán anders: de Overlegscheiding

Scheiden kán anders

Het einde van een huwelijk kan erg pijnlijk zijn. Een echtscheidingsprocedure kan dat verergeren.

Je kunt je partner als vijand gaan beschouwen en de echtscheiding als een strijd. Je kunt je verward of boos voelen en verscheurd worden door gevoelens van verlies en onmacht. Je kunt je dan niet voorstellen dat er een einde aan de echtscheiding komt en hoe je na de scheiding aan een toekomst kunt bouwen. Maar het kan anders. Een aantal deskundigen op het gebied van echtscheiding heeft gezocht naar een beter alternatief. Dat heeft geleid tot de ontwikkeling van het Collaborative Divorce Model, de Overlegscheiding. 

Voordeel van overlegscheiden

Overlegscheiden kent veel voordelen. Het belangrijkste kenmerk van overlegscheiden (collaborative divorce) is, dat de scheiding in overleg geregeld wordt, dus zonder rechtszaak. Zo is het veel sneller afgerond dan een  echtscheidingsprocedure die kan ontaarden in een ‘vechtscheiding’. Het is per saldo ook voordeliger. Overlegscheiden gebeurt in alle rust en openheid, met respect voor elkaar.
Dat leidt tot duurzame oplossingen waar je allebei achter staat en waar meer ruimte is voor persoonlijke wensen en belangen.

Meer dan mediation

Anders dan bij mediation hebben beide partners een eigen advocaat. Iemand die er voor jouw belangen is, maar niet tegen de vader of de moeder van je kinderen strijdt. Er is een derde persoon, een coach die het proces leidt en om ruimte te geven aan de emoties die uiteraard meespelen en eventueel een vierde persoon, een financieel expert voor de zakelijke kant van het geheel. Zo nodig kan er een kindercoach aan het team worden toegevoegd. Op deze manier wordt alle expertise bij elkaar gebracht om een scheiding respectvol, efficiënt en duurzaam af te sluiten.

Hoe werkt het?

Met het team van beide ex-partners, advocaten en deskundigen worden vergaderingen gehouden waarin informatie wordt uitgewisseld en waarin je behoeften en verwachtingen kunt uitspreken. Transparant en in alle redelijkheid. Het is belangrijk dat alle communicatielijnen open blijven. Alleen als alle knelpunten worden besproken, kunnen ze ook worden aangepakt.

Wat als we er niet uitkomen?

Die kans is klein. De professionals zijn voortdurend gericht op het vinden van oplossingen. Procederen  kost veel meer in materiële en immateriële zin. Als overlegscheiden niet lukt, is mediation veelal ook geen optie meer. Als een overlegscheiding stopt trekken alle deelnemers zich terug en zullen de partners een beroep moeten doen op andere advocaten en eventuele deskundigen.

We willen uit elkaar, maar zijn niet getrouwd. Kunnen wij ook overlegscheiden?

Ja dat kan, zeker wanneer er kinderen zijn. Ook dan is het belangrijk dat het gezag, de alimentatie en de zorgregeling naar ieders tevredenheid worden geregeld zonder dat de kinderen de dupe zijn. Een ouderschapsplan is verplicht, ook als je niet getrouwd bent.

Voor meer informatie: neem gerust contact op met ons kantoor!

 

Boshouwers Schellekens Spoormans Familierecht

Overtoom 538hs

1054 LL Amsterdam

020- 6187643

www.bssfamilierecht.nl

 

Zie ook:

Vereniging voor Collaborative Practice: www.VVCP.nl